


Ny milepæl for grønn næringstransport på Østlandet
I dag ble det skrevet et nytt kapittel i historien om grønn næringstransport på Østlandet. Under en markant lansering hos Volvo Truck Center Oslo, presenterte Franzefoss sine første elektriske lastebiler; en elektrisk renovasjonsbil og en elektrisk kranbil, klare for kommersielt bruk i hovedstaden.

Nye støttemidler til hurtigladestasjoner for tungtransport
Oslo kommune lyser ut en tredje runde med støtte til utbygging av offentlig tilgjengelige hurtigladere for tunge kjøretøy som buss og lastebil.


Fritak i bompenger for gasskjøretøy i takstgruppe 2
Biogass vil bli en alt mer viktig del av klimaløsningen for tungtransporten. Carbon Limit har i en rapport til Miljødirektoratet anslått potensialet for biogassproduksjon i Norge til 2,5 – 3 TWh, og bransjen mener selv at 10 TWh er realistisk. Dersom vi forutsetter at vi bruker 3 TWh biogass til tungtransporten har vi potensial til å redusere klimagassutslipp med nesten 1 million tonn CO2.

Webinar-serie om grønne drivstoff
Se opptak fra webinar om hydrogen, biogass og batterielektrisk

Oppsummering fra konferansen: Omstilling til grønn næringstransport
Konferansen samlet nøkkelpersoner, eksperter og beslutningstakere fra ulike aktører på Østlandet for å diskutere veien frem mot klimamålene og energiomstillingen i transportbransjen.

Østlandets første komplette energistasjon for tungtransport
I dag ble planene for en teknologinøytral energistasjon på Innlandsporten offisielt lansert. Lanseringen markerer et stort skritt fremover for grønn transport i Norge. Dette prosjektet, som tar sikte på å etablere en av Norges første komplette energistasjoner for tungtransport, har som mål å akselerere overgangen til fossilfri tungtransport og bidra til betydelig reduksjon av veitransportutslipp.

Grønn næringstransport fokus i innspill til Nasjonal transportplan
Osloregionen og Østlandssamarbeidet har intensivert sine innsatser for å påvirke Nasjonal transportplan (NTP) for perioden 2025-2036. Deres prosjektsamarbeid fokuserer på å få ned klimagassutslippene fra transportsektoren og bidra til raskere etablering av energistasjoner for grønn næringstransport på Østlandet. Dette er avgjørende for å oppnå nasjonale klimamål, og begge har nylig levert innspill til NTP for å sette søkelyset på viktige aspekter av dette arbeidet.

Tok til orde for teknologinøytralitet og dynamiske støtteordninger
Under dialogkonferansen om det grønne skiftet i transportsektoren ble det pekt på flere utfordringer og potensielle løsninger for en raskere omstilling. Deltakerne påpekte at mangel på ladestasjoner og støtteordninger utgjør barrierer for omstillingen, mens teknologinøytralitet og dynamiske støtteordninger må til for å nå målene.

Enova med støtteprogram for underveislading
Dagen etter at Statens vegvesen, Nye Veier og Enova presenterte sin «Plan for ladestasjoner for tunge kjøretøy langs riksvei», presenterte Enova et nytt program for «Underveislading for tunge kjøretøy». Ordningen skal være konkurransebasert, med første søknadsfrist er 16. oktober i år og det gis støtte på inntil 80 % av godkjente kostnader.

Plan for utrulling av ladestasjoner: Starter på Østlandet
Statens vegvesen har presentert sin plan for ladestasjoner for tunge kjøretøy langs riksvei. Planen er utarbeidet sammen med Nye Veier og Enova på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, og foreslår en trinnvis utbygging av ladestasjoner i tre faser. Det foreslås å starte med korridorer fra Østlandet til Stavanger, Bergen og Trondheim.

Hydrogenlastebiler og infrastrukturplaner tar fart, men utfordrer myndighetene
Bransjen er klar for å satse tungt på hydrogenlastebiler, og det foreligger ambisiøse planer for et omfattende nettverk av hydrogenstasjoner for tungtransport, men henger myndighetene med på notene?

AFIR er vedtatt i EU
EU vedtok 27. mars regulativet for infrastruktur for alternative drivstoff (AFIR). Dette spesifiserer kravene til infrastruktur for el, hydrogen og biogass/naturgass for veitransport, maritim transport, jernbane og luftfart. Regulativet er EØS-relevant, og må derfor også følges av Norge.


Nytt kunnskapsgrunnlag viktig for lokalisering av energistasjoner
Nytt kunnskapsgrunnlag viktig for lokalisering av energistasjoner.

Behov for bedre samarbeid for etablering av energistasjoner
Møte med nettselskapene om nettilknytning og saksbehandling.

Samarbeid for rask omstilling til grønn næringstransport
19 januar var en bred koalisjon av prosjekter samlet til nettverksmøte Oslo.

Befaring til logistikkhuber
Den 22. november arrangerte Osloregionen og Østlandssamarbeidet befaring til logistikkhuber på Langhus og Gardermoen.