MAN hTGX til Norge

Fra neste år er hydrogen et godt alternativ for tungtransport. Samtidig som stasjonsnettet er underveis, gikk MAN i april ut med nyheten at 100 av en førserie på 200 hydrogenlastebiler skal leveres til Norge. En viktig milepæl for tungtransporten i Norge. Den første bilen ble avduket 22. mai under en lansering som trakk rundt 100 bransjefolk.

Semitraileren på hydrogen fikk en suksessrik lansering i Nova Spektrum på Lillestrøm, og statssekretær Cecilie Kroglund i Samferdselsdepartementets stod for avdukingen. MAN er først ute i Europa med sin hTGX som er en ombygd TGX, deres største lastebil. I 2025 skal 200 biler produseres, og Norge får tilgang til 100 av dem. Flere enn 30 av disse er alt bestilt. Serieproduksjon planlegges fra 2026, og nå er også biler med brenselcelle under utvikling – MAN spår introduksjon i 2030.

MAN hTGX har altså en forbrenningsmotor, en ombygd dieselmotor. Dermed blir dette en myk overgang og sjåføren vil merke lite til at drivstoffet er endret. Med rekkevidde på rundt 450 km og maksimal fyllingstid på 15 minutter, er bilen velegnet for nordiske forhold. Den har fire komposittanker med samlet kapasitet på 56 kg, og hydrogenet holder et trykk på 700 bar. Den er 2,5 tonn lettere enn elbilvarianten.

Med den nye bilflåten trengs også tilstrekkelig med fyllestasjoner. Under lanseringen annonserte Enova støtte til to nye stasjoner, og har til nå støttet ni hydrogenstasjoner i Sør- og Midt-Norge. Disse er enten i drift, under oppføring eller planlegging. Selskapene Norwegian Hydrogen og Vireon ga også de innsikt i sine ambisiøse planer for et nordisk stasjonsnettverk for tungtransport.

På Østlandet er foreløpig Innlansdporten i Stange, hvor energistasjonsprosjektet har vært involvert, i tillegg til Lørenskog og Vestby aktuelle stasjonslokaliteter.

Enova tilbyr også støtte til kjøp av tunge nullutslippskjøretøy som lastebil, turbuss og minibuss, med hydrogen som energibærer.

Selv om NTP fremstår som svært lite ambisiøs med tanke på hydrogen, er det samtidig flere aktører som nå investerer og satser tungt! El og hydrogen trekker ulikt på Norges begrensede kraftressurser, og en symbiose av el og hydrogen kan bidra til kollektive fordeler og en raskere utrulling.

Mer informasjon om hydrogen finnes i vår webinar-serie om grønne drivstoff som du finner HER.

MAN hTGX på lansering i Lillestrøm. Foto: Stig Hvoslef, Østlandssamarbeidet.

Forrige
Forrige

Ny milepæl for grønn næringstransport på Østlandet

Neste
Neste

Nye støttemidler til hurtigladestasjoner for tungtransport